43 článků ze ČTVRTKA 20.9.2012

Rozloha mořského ledu v Arktidě klesla na nové rekordní minimum

Podle předběžných údajů klesla 16. září rozloha mořského ledu v Arktidě na letošní minimum. Led pokrýval jen 3,41 milionů kilometrů čtverečních plochy, což je o 760 tisíc kilometrů čtverečních pod úrovní předchozího rekordního minima z 18. září 2007. Ve srovnání s průměrným ročním minimem za období let 1979-2000 pokrývalo Severní ledový oceán o 3,29...

Člen Mezinárodní astronomická unie: mimozemský život objevíme do 50 let

Místopředseda komise číslo 51 Mezinárodní astronomické unie očekává brzké objevení důkazu existence mimozemského života. Sun Kwok z University of Hong Kong byl nedávno zvolen místopředsedou komise číslo 51 Mezinárodní astronomické unie, která se věnuje hledání života ve vesmíru. Kwok se domnívá, že důkazy o existenci mimozemského života nalezneme v příštích...

Svatopluk Holec: O vodě

Zdá se vám voda banální téma? Zahrádkářům, které v parném létě postihují zákazy zalévání, asi ne. Ale jinak je pro většinu populace, která žije v dosahu vodovodu, voda stejně málo atraktivní, jako sůl pro krále z pohádky. Svatopluk Holec vyslovuje jiný názor.

Pozor na falešný metan v atmosférách exoplanet

Objev metanu v atmosféře jakékoliv planety je vždy tak trochu svátkem. Pokud se podaří v atmosféře planety odhalit stopy metanu, je to vždy poměrně atraktivní zjištění. Je-li metan objeven navíc v atmosféře planety zemského typu, omdlévají současně geolog i astrobiolog. Metan totiž může značit přítomnost vulkanické činnosti ale také života. Vzpomeňme na...

Energetická koncepce České republiky

Člověk a trh ve 21:10. Vláda sází ve své energetické koncepci hlavně na rozvoj jaderné energetiky, ale také např. na spalování odpadků. Naproti tomu uhelné elektrárny a obnovitelné zdroje čeká útlum.

Olight představil ultra výkonnou LED svítilnu s 5000 lumeny

Ultra výkonná vyhledávací svítilna Olight X6 Marauder přináší světelný tok až 5000 lumenů a dosvit celých 640 metrů (102 400 kandela). Mimořádných parametrů svítilna dosahuje díky použití šesti špičkových LED Cree XM-L U2 s účinností až 160lm/W a životností až 50000 hodin. Svítilna nabízí kromě extrémně vysokého světelného výkonu ještě další tři...

Kozy trénované k vybíravosti

Španělští zemědělci možná získají nečekané pomocníky: vybíravé kozy a ovce. Výhonkům stromů a vinné révy se budou vyhýbat, ale zatočí s plevelem, který roste kolem nich.

Kozy trénované k vybíravosti

Španělští zemědělci možná získají nečekané pomocníky: vybíravé kozy a ovce. Výhonkům stromů a vinné révy se budou vyhýbat, ale zatočí s plevelem, který roste kolem nich.

Šípek - plod nejen pro okrasu, ale i pro zdraví

Blahodárné účinky šípku, plodu růže šípkové nebo chcete-li plané či divoké znaly již naši prapředci. V lidovém léčitelství má nezastupitelné místo i dnes. Právě v této době pomalu přichází chvíle, kdy šípky dozrají a bude možné je sbírat.

Robotický tuňák

Rodinka neřízených podvodních vozidel se rozrostla o neobvyklého člena. Žlutý robot BIOSwimmer vypadá a pohybuje se podobně jako živý tuňák.