11 článků z NEDĚLE 23.9.2012

Co je to med?

Právě na tom se nemůže Evropská komise se svým Soudním dvorem shodnout. Spor mezi Lucemburkem a Bruselem, který po odborné stránce nemá věcný podklad, může evropské včelaře poslat na buben.

Sonda Dawn objevila spoustu vodíku na Vestě

Na některých místech asteroidu Vesta je hodně vodíku a také otvory, které vypadají jako po výronech páry. Na Vestě je podle všeho voda, kterou tam v minulosti nanosily uhlíkaté chondrity.

Záhadné komety v hlavním pásu planetek

(2012-09-23 11:13:16) Stejně jako v životě nejsou věci černobílé, stejná situace je i ve sluneční soustavě. Jsou planetky na kometárních drahách, ale i komety, které jsou naopak součástí hlavního pásu planetek.

Kozaiova migrace exoplanet

Za migrací HAT-P-7 b může další hvězda v systému. Horcí Jupiteři byli v prvních letech objevování exoplanet fakticky jedinými nebo velmi dominantními kousky. Zatímco z počátku existence obřích planet, pohybujících se blízko mateřských hvězd, astronomy překvapila, později jsme je mohli přisoudit čistě observačnímu zkreslení. Obě dnes dominantní metody detekce...

Kosmotýdeník – 1.díl (16.9. – 22.9. 2012)

Vážení čtenáři, dovolte mi představit novou rubriku na našem blogu. Kosmotýdeník bude každý týden informovat vás, čtenáře, o novinkách v kosmonautice. Doufám, že se dozvíte něco nového a články se vám budou líbit. Dnes si povíme něco o přesunu raketoplánu Endeavour z Kennedyho vesmírného střediska do muzea v Kalifornii, shrneme Expedici 32 a podíváme se na...

Nakažlivá rakovina ďáblů nepolevuje

Telomery buněk hrozivé rakoviny obličeje ďáblů medvědovitých, které prošly ohromným množstvím buněčných dělení, se nejen nezkracují, ale dokonce rostou. Vyhlídky největších dravých vačnatců nejsou radostné.

Robotický tuňák bude chránit americké pobřežní vody, a není to jediné robotické zvíře ve vývoji

Rychlý a pohyblivý tuňák inspiroval americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti k dotování výzkumu robotického podvodního pomocníka nazvaného BIOSwimmer. Jeho úkolem bude zkoumání vraků lodí zevnitř, kam se nedostanou větší roboti nebo potápěči, může provádět kontroly trupu tankerů nebo strážit přístavy v případě hrozby nebezpečí.

Reportáž ze svátku letectví v Ostravě - Dny NATO 2012

Když v roce 2001 akce Dny NATO začínala v centru Ostravy, navštívilo ji tehdy jen pár tisíc zvědavých návštěvníků. Ti mohli shlédnout pouze vojáky a techniku ze dvou účastnických států – České republiky a Polska. Za více než 10 let se však ze Dnů NATO stala monstrózní akce s návštěvností přes 200 000 lidí za účastí vojenské techniky z 19 států...

Amatérský astronom objevil explozi v atmosféře Jupitera

10. září se na Jupiteru objevil silný záblesk, který byl zřejmě způsoben srážkou s kometou nebo malou planetkou. Jako první viděl tento záblesk amatérský astronom Dan Peterson z Wisconsinu, svá pozorování však nenahrával. Ostatní astronomové už byli naštěstí úspěšnější a záblesk zachytili na videu nebo na fotografiích. Co za zábleskem na Jupiteru stálo se...

Jagellonci a Kutná Hora (12. část)

Zatímco dnes některým ke spokojenosti stačí luxusní značkové oblečení - dříve bylo značkou prestiže umění a architektura. Být „in“ v časech jagellonských znamenalo pořídit si práci renomované dílny anebo postavit okázalé sídlo. Příkladem může být dílna Mistra Pavla z Levoče nebo Kamenný dům v Kutné Hoře.