18 článků z PÁTKU 28.9.2012

Američani budou zůstávat na ISS rok, na stanici zamíří slavná zpěvačka

Sarah Brightman se otevírá šance na let do vesmíru Mezinárodní kosmická stanice má dnes šest členů stále posádky, kteří se střídají v půlročních intervalech. Do vesmíru a zpět je dokáže dopravit jedna jediná kosmická loď – ruský Sojuz. Praxe je taková, že Sojuz se třemi kosmonauty přistane v kazašské stepi a o pár dní později odstartuje k [...]

Bída knihoven

Zatímco svět kolem nás kypí novými a novými vědeckými informacemi, naše knihovny nám z této informační hostiny předkládají stále hubenější dietu.

Indové zařadili do výzbroje poslední Su-30MKI

Indové zařadili do výzbroje poslední víceúčelový stíhací letoun ruské konstrukce Su-30MKI současné série. Takřka symbolicky se přitom uskutečnil slavnostní ceremoniál bez dvou dnů přesně deset let po představení tohoto typu u indického letectva. Nadále má navíc pokračovat výroba vylepšené varianty v počtu přes 140 letounů.

Curiosity našlo na Marsu oblázky. Ohladila je voda?

Americké vozítko Curiosity našlo po sedmi týdnech na povrchu Marsu oblázky, které vědci považují za důkaz, že na této planetě kdysi mohla být tekoucí voda a tedy podmínky vhodné pro vznik života. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír zveřejnil fotografie ukazující horniny tvořené pískem a ohlazenými kamínky, jež prý svůj tvar získaly nejspíš právě...

Existence prvku s protonovým číslem 113 potvrzena

Japonským fyzikům se podařilo vytvořit další jádro supertěžkého prvku 113. Tentokrát se rozpadlo takovým způsobem, že jeho identifikace by měla být bezesporná a dostatečná pro jeho uznání. Mohlo by tak jít o první supertěžký prvek objevený v jihovýchodní Asii a japonská laboratoř RIKEN by mu tak mohla vybrat jméno.

Naděje pro astmatiky

Američtí vědci odhalili mechanismus, který stojí v pozadí zahlenění průdušek astmatiků a jejich náchylnosti k záchvatům. Znají už tři molekuly, které by mohly tyto projevu astmatu úspěšně potlačit.

Posláním historik

Poslední veřejnou nahrávku pravidelné diskuse jsme věnovali vlivu historiků, učitelů dějepisu a mediálních "vykladačů" historie v naší společnosti.