feed info

7 článků z Vesmír

Příběhy sladkých molekul

dyž jsme na jaře plánovali témata pro zbývající měsíce roku 2014, o načasování série článků o cukru a cukrech jsme měli jasno ihned. Žádná jiná část roku není se sladkou chutí spojena tak jako Vánoce. Připravte si talířek s cukrovím, pohodlně se usaďte a můžete se pustit do čtení. Snažíte se cukru vyhýbat a dáváte přednost... Čtěte dále →...

Môžu umelé sladidlá zapríčiniť obezitu a cukrovku?

melé sladidlá nie sú také nevinné, ako sa doposiaľ zdalo. Miesto toho, aby pomáhali udržiavať váhu, prispievajú k obezite a rozvoji cukrovky. Umelé náhrady cukru boli objavené pred viac ako storočím a v súčasnej dobe sa pridávajú do veľkého množstva potravín a nápojov označovaných ako „diétne“, resp. „bez cukru“, vrátane žuvačiek, nealkoholických...

Mléčná dráha cukrem sypaná

esmír je plný organických látek, včetně cukrů. Zatím známe mimo Zemi jen jednoduchý glykolaldehyd, který lze za plohodnotný sacharid považovat jen stěží, zato jsme ho našli už poměrně blízko – ve vzdálenosti pouhých 400 světelných let. Citlivé vědecké přístroje jej zaznamenaly u hvězdy nesoucí označení IRAS 16293-2422, která je na kosmické poměry...

Cukry v zrcadle a poprask s inteligentními dinosaury

ak spolu souvisejí cukry a mimozemští inteligentní dinosauři? Po pravdě řečeno nijak, už proto, že o existenci mimozemských inteligentních dinosaurů nemáme sebemenší důkaz. Ale může-li se touto hypotetickou souvislostí zabývat respektovaný chemik z newyorské Columbia University a bývalý prezident American Chemical Society, snad to unese i náš web. I když to bude více...

Dobyvatelé bílého zlata. Obrazy z dějin českého cukrovarnictví

ožná není tak úplně známo, že takřka všechny významné práce a vynálezy z oboru cukrovarské techniky v 19. století jsou českého původu. Připomeňme si některé, mimo jiné třeba i na světě první kostku cukru. Několikrát odložená Osmá zemská průmyslová výstava, konaná roku 1872 v Praze, se podle dobového tisku moc nepovedla. Jednak ji – jako nejednou předtím...

Sacharidy, cukr, tiší zabijáci mozku

polečnou příčinou obezity, ale i mozkových chorob jsou podle neurologa Davida Perlmuttera, cukr, sacharidy, pšenice, nikoli tuk. Ačkoli tuky jsou v posledních desetiletích doslova démonizované, právě všudypřítomné cukry podle něj způsobují nárůst cukrovky – ale také degenerativní choroby. Nabízíme ukázku z jeho knihy Moučný mozek, která vyvolala rozporuplné...

Můj sladký příběh

oho dne jsem měl zase ten divný pocit. Seděl mi za zátylkem a na každou myšlenku, která se zrodila v hlavě, vyplazoval škodolibě jazyk tak dlouho, až uletěla. Ležel jsem v posteli, zíral na prasklinu na stropě, kolem které se zrzavě roztahovala skvrna prosakující vody. Při pomyšlení, že by mě sousedé zase vyplavili, se má deprese opět... Čtěte dále →...