feed info

49 článků z OSEL.cz

Ishmie a isthmijské hry

Přístavní město na Korintské šíji bývalo slavné velkým Poseidónovým chrámem a také hrami, které byly třetí nejvýznamnější v Řecku, hned po hrách v Olympii a v Delfách. Zachovaly se stopy po startovacím zařízení na běžecké dráze.


Úterý 30. května 2023


Velryby jsou obrovské, ale téměř netrpí rakovinou. Jak to dělají?

Mělo by platit, že čím více buněk někdo má, tím větší je šance, že se mu buňky splaší a vytvoří nádor. Jenomže to tak není. Největší zvířata, jako jsou sloni a velryby, trpí rakovinou nápadně méně než mnozí savci podstatně menší velikosti. Pokud odkryjeme jejich triky, mohli bychom získat výhodu v osudovém boji s nádory.


Pondělí 29. května 2023


V ramenu Větrníku se rozzářila supernova

Mnozí astronomové – profesionálové i amatéři, kteří mají na noční obloze v dohledu známé severní souhvězdí Velké medvědice, si v tyto dny, vlastně noci, asi stěží nechají ujít pohled na nově objevenou supernovu. I když není vidět volným okem, patří k těm nejbližším, které v uplynulých letech na obloze zazářily.


Neděle 28. května 2023


Podivuhodný analogový počítač předpovídá budoucí jevy díky vlnám na vodě

Divili byste se, co zvládne házení kamenů do kýblu s vodou. Zhruba takhle vypadá technologie, která pohání analogový počítač na rezervoárové výpočty. Využívá spojitá data, nikoliv digitální nuly a jedničky, což ji poskytuje velmi zajímavé výhody. Autoři projektu již zmenšují „kýbl s vodou“ do podoby mikrokapalinového procesoru.


Sobota 27. května 2023


Geologická vodíková baterie uchovává energii v uhelné sloji

Zelený vodík je slibným zdrojem energie pro budoucnost. Jeho skladování ale není úplně jednoduché. Zajímavým řešením by mohla být úložiště v uhlí, například v místech po vyčerpaném metanu. Uhlí v nové roli pojme ohromné množství plynu a dokáže ho bezpečně udržet. Těžební oblasti by dostaly nový smysl existence.

Jak vypadá Mléčná dráha?

Pod tímto názvem zveřejnil časopis The Astrophysical Journal studii čínských astronomů, kteří na základě přesných měření poloh tisíců hvězd zrevidovali naši představu o struktuře Galaxie. Je prý tuctovější, než si myslíme.


Pátek 26. května 2023


Umělou inteligenci DarkBERT vycvičili na temné straně internetu

Jihokorejští odborníci vytvořili inteligenci DarkBERT, kterou krmili dokumenty a daty z Dark webu. Údajně se nechtějí stát pány internetového podsvětí, ale naopak pomáhají bojovníkům temné strany proniknout do zamlžené komunikace zločinců. DarkBERT dokáže detekovat náznaky kriminálních aktivit, na které se pak zaměří lidští lovci zločinců.


Čtvrtek 25. května 2023


Gigantický motor UltraFan sbírá úspěchy v pozemních testech

Technologický demonstrátor největšího turbodmychadlového motoru světa UltraFan obstál v úvodních pozemních testech, které se odehrávají v britském zařízení Testbed 80. Velmi úsporný motor má dobře našlápnuto k revoluci v leteckém průmyslu. Letecké společnosti díky němu ušetří závratné částky.


Úterý 23. května 2023


Elektřina z odpadního tepla

Fyzikální zákonitosti nabízejí možnost využít teplotní rozdíly k výrobě elektřiny. Samotný princip složitý není, poznáme ho již 200 let a také nějaké to desetiletí i využíváme. Američtí výzkumníci vyvíjejí materiál, který by umožnil na elektrický proud proměnit i teplo rozehřátých trubek, třeba i těch výfukových.


Pondělí 22. května 2023


Gravitační astronomové vystopovali černou díru požírající neutronovou hvězdu

Šťastnou souhrou okolností došlo k tomu, že gravitační observatoře soustavy LIGO detekovaly kandidáta na sežrání neutronové hvězdy černou dírou během zkušebního provozu. Podle odborníků je šance asi 85 procent, že opravdu šlo o vytouženou událost. Teleskopy po celém světě i oběžné dráze se teď snaží potvrdit, že to tak skutečně bylo.

Když začínáme život v boxu

Někdy se to tak semele že se rozhodneme vzdát se pohodlí matčina lůna předčasně. I na takové případy jsou na jednotkách intenzivní péče připraveni – dají nás do inkubátoru. Je tam teplo a když je třeba, tak tam za nás i dýchají,… Od našich rakouských sousedů nyní zaznělo, že i tento výdobytek techniky nám může zadělat na problém.

Tajemství ďábelského loutkáře: Jak houba ovládá zombie octomilku?

Zombie řízené smrtícími houbami mají krátký život a děsivou smrt. Díky průlomovému výzkumu na Harvardu jsme nahlédli pod pokličku molekulárních mechanismů, jimiž je možné udělat ze sebevědomé mouchy poslušnou nádobu, jejíž jedinou touhou je rozšíření vražedných spor hmyzomorky muší.


Neděle 21. května 2023


Obtížné porody Diovy: Zrození Athény

Porodit Athénu z vlastní hlavy byl problém i pro Dia. Zvláště když ji rodil dospělou a v plné zbroji. Ale povedlo se. Nebo je to jen zástěrka, která má zakrýt, že Athénu Zeus zplodil se svou první ženou, bohyní Métis?


Sobota 20. května 2023


Mikrovlnný kontejnerový systém THOR zneškodnil hejna dronů

Vývojáři amerického letectva úspěšně otestovali vyvíjený mikrovlnný systém THOR. Jde o zbraň proti dronům a hejnům dronů, ale mohla by být prospěšná i proti střelám s plochou dráhou letu či speciálním pozemním cílům. THOR se vejde do přepravního kontejneru a jeho obsluha je prý dětsky snadná.

Zaslechneme přízračné šeptání temných fotonů pomocí radioteleskopů?

Jestli temnou hmotu tvoří ultralehké částice, které se chovají podle našich předpokladů, mohli bychom takovou temnou hmotu vystopovat pomocí dnes existujících radioteleskopů? Mohlo by to být velmi praktické řešení chronického problému. Na tuto dříve zavrženou myšlenku se znovu podíval tým čínských fyziků.


Pátek 19. května 2023



Čtvrtek 18. května 2023


Kvantový simulátor sbližuje obecnou relativitu s říší kvant

Obecná relativita a kvantová mechanika jsou jako oheň a voda. Je velmi obtížné je společně zapřáhnout ve výzkumu. Rakouští fyzici postavili kvantový simulátor, který to do jisté míry dokáže. Jejich modelový systém neobsahuje gigantické vesmírné objekty a namísto rychlosti světla pracuje s rychlostí zvuku. Ale funguje to.

Ne jatek, ale z bioreaktoru

Green Deal plány počítají se snižováním chovů hospodářských zvířat a podporou produkce takzvaného kultivovaného masa pěstovaného na vhodných substrátech ve speciálních velkých kultivačních nádobách. Část první – kam směřujeme.


Středa 17. května 2023


Sanctuary AI představili humanoidního robota Phoenixe s inteligencí Carbon

Mysleli jste si, že uniknete konkurenci umělých inteligencí manuální prací? Zdá se, že hitem letošního roku budou nejen inteligence, ale i inteligentní humanoidní roboti, jejichž šikovné tělo pohání inteligence propojená s velkým jazykovým modelem. Prvním takovým robotem je Phoenix, jehož proporce odpovídají lidské postavě.


Úterý 16. května 2023


Experti OpenAI vyrazili na napínavou výpravu do hlubin blackboxu AI

Inteligence, ať lidská či nelidská, je pro nás stále záhadnou černou krabicí, do které příliš nevidíme. Když se tým OpenAI pokusil využít pokročilé inteligence GPT-4 k proniknutí do blackboxu starší a mnohem méně rozsáhlé inteligence GPT-2. Ukázalo se, že ani umělá inteligence není příliš schopná proniknout do blackboxu umělé inteligence. Je to dobrá nebo...