Němci vyvíjejí miniaturní spektroskopii pro mobilní telefony

Německá společnost trinamiX, jež se zaměřuje na vývoj v oblasti spektroskopie a biometriky, v současnosti pracuje na speciálním spektroskopickém modulu, který by se vešel do mobilu. Díky němu by uživatelé mohli snadno kontrolovat některé své zdravotní indikátory (biomarkery).

Spektroskopie jako taková je poměrně široký fyzikální obor, který nalezl zajímavé využití i v biomedicíně. Díky spektroskopii mohou lékaři například monitorovat koncentraci hemoglobinu v krvi, rychle odhalit krvácení do mozku, nebo třeba zjišťovat určitá data o svalech nebo nádorech. Do jisté míry se jedná o neinvazivní náhradu za laboratorní rozbory krve nebo dokonce funkční magnetickou rezonanci (fMRI), ačkoli tyto diagnostické metody nedokáže zcela nahradit. A právě tuto technologii se trinamiX snaží maximálně zmenšit a poskytnout laické veřejnosti.

Pro spolupráci si trinamiX vybral předního výrobce světelných diod LUMILEDS, který poskytuje svou expertízu i vhodné infračervené LED vyzařující tzv. blízké infračervené záření (tzn. blízko viditelného spektra v rozmezí vlnové délky 0,76–1,4 µm). Americká společnost VIAVI, zaměřená mimo jiné na optické inovace, zase dodává vysoce citlivé infračervené detektory, jež snímají záření odražené od těla. Posbíraná data pak zpracovává vysoce výkonný telefonní čipset Qualcom Snapdragon 8 Gen 3, který jako první svého druhu dokáže podporovat generativní umělou inteligenci.

V některých oblastech zdraví by mohla tzv. spotřebitelská spektroskopie nahradit poměrně zdlouhavý proces odběru krve a laboratorního rozboru. Zatím není přesně známo, co všechno bude zařízení „umět“, v tiskových zprávách se prozatím mluví zejména o indikaci hydratace, zdraví pokožky, svalového výkonu a prediabetu.

Zdroje: ledinside.com, lumileds.com, trinamixsensing.com