Propojení metamateriálů s micro-LED – nový ohebný meta-displej lze roztáhnout až o 25 % bez deformace obrazu

Ohebné displeje rozhodně nejsou nic nového pod sluncem. Podíváme-li se hluboko do jejich historie, pak první ohebné „e-papíry“ byly vynalezeny již roku 1974. Ohebné displeje sestavené z LED se začaly objevovat na začátku našeho století, před deseti lety přišly na trh první skládací smartphony, a dokonce už se objevily i první pružné displeje s microLED a vysokým rozlišením.

Výzkumníci z korejského institutu KIMM teď posunuli technologii ohebných LED displejů ještě o krok dál. Jejich nový „meta-displej“, jak novou technologii nazvali, totiž můžete nejen ohnout, ale specifickým způsobem i rovnoměrně roztáhnout do stran a tedy zvětšit. A to až o 24,5 % bez degradace obrazu. Využili při tom tzv. mechanické metamateriály, které částečně čerpají inspiraci z tradičního japonského umění kirigami (v podstatě origami s nůžkami).

Představte si, že máte na kusu elastické gumy – tedy na zcela obyčejném materiálu – natištěný obrázek. Co se stane, když jej uchopíte za dvě protilehlé strany a roztáhnete? Obrázek se uprostřed přirozeně smrskne, deformuje. Oproti tomu nový meta-displej se zachová proti běžnému očekávání jinak. Díky použití metamateriálů s auxetickými vlastnostmi se tento meta-displej roztáhne rovnoměrně po celé své ploše do všech čtyř stran. Díky tomu také nedojde k promáčknutí povrchu meta-displeje, pokud bude položen na nerovnoměrný povrch.

Výzkumníci z korejského institutu zatím vytvořili první microLED meta-displej s úhlopříčkou 3 palce. O svém zajímavém počinu informovali v recenzovaném časopise Advanced Functional Materials. Další kroky povedou podle člena týmu Dr. Bongkyuna Janga k zavedení této technologie do praxe. Kromě využití do mobilů a podobných elektronických zařízení může ohebný meta-displej najít potenciální využití také v medicíně a kosmetice.

Zdroje: azooptics.com, onlinelibrary.wiley.com