feed info

217 článků z ČRO - Leonardo


Pátek 30. března 2012


Mozek, jak ho (ne)známe

Beseda na téma Mozek, jak ho (ne)známe aneb sci-fi, nebo realita? symbolicky uzavřela na konci března letošní 14. ročník Evropského týdne mozku.

Různé tváře totality

Objev neznámého kostela v Olomouci. Téma: S Jiřím Knapíkem a Martinem Francem o knize „Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích v letech 1948–1967“, oceněné Cenou Nakladatelství Academia za původní vědeckou nebo populárně naučnou práci. Zapomenuté portréty: politický vězeň František Suchý. Přemyslovci – budování...

Sto let lidových hvězdáren

Právě v tomto roce uběhne století od založení vůbec první lidové hvězdárny v Čechách. Tou byla lidová hvězdárna barona Artura Krause na dnešní třídě Míru v Pardubicích.

Zabijácké antioxidanty

Antioxidanty máme pevně spojené s protirakovinnými účinky a ochranou buněk před stárnutím. Nyní se však ukazuje, že tyto látky mohou buňky také zabíjet a dokonce by se mohly uplatnit v chemoterapii.


Čtvrtek 29. března 2012


Klonování jilmů, které přežily

Kanadským vědcům se podařilo naklonovat americké jilmy, které jsou rezistentní vůči zavlečené houbové chorobě. Ta v minulém století vyhubila asi 95 % jilmů v Kanadě a Spojených státech.

Lucy nebyla jediná

Před 3,4 miliony let žili v Etiopii bok po boku dva různí předchůdci člověka a každý z nich se pohyboval jiným způsobem. Naznačuje to nový fosilní nález.

Češi a kosmické právo

Z celoplanetárního hlediska je celkem jedno, kde mají své kořeny osobnosti, které se v kosmickém věku podílely na úspěších lidstva. Z hlediska genia loci to však zase tak úplně jedno není. Naše malá země se nikdy nemohla stát kosmickou velmocí, přesto se na vývoji techniky pro lety do vesmíru podílíme. Řada Čechů se také podílela na formulování základních...

Marek Buš: Kastelán s duší hudebníka

Jakou minulost v sobě skrývá zámek Náměšť nad Oslavou? Čím se do dějin vepsaly rody Žerotínů a Haugwitzů? Jak lze představit náměšťskou hudební tradici? Nejen na tyto otázky odpoví kastelán zámku Náměšť nad Oslavou Mgr. Marek Buš v pořadu Vstupte! s premiérou 29. března v 11 hodin.

Cesta domů

Hovoříme o lidech, kteří pomáhají druhým na odchodu ze života a jejich blízkým se smířením s blížící se ztrátou milého člověka.


Středa 28. března 2012


Jeden lék proti všem nádorům?

Naděje na univerzální lék proti rakovině snad o něco povyrostly. Jediná protilátka zřejmě dokáže imunitní systém přimět k tomu, aby začal likvidovat buňky různých typů nádorů.