feed info

195 článků z ČRO - Leonardo

Feynman poeticky

Popularizátor (nejen) Feynmana na Academia film Olomouc 2012. Dubnové knižní sci-fi tipy. 3D tiskárna na čokoládu. Elektronika pro všechny generace. A Cena K. Č.

Matematika s chutí

Nová iniciativa chce s podporou významných osobností prolomit konzervativní pojetí výuky tohoto předmětu na českých školách...

Těžký život rostlin v hlučném světě

Svět je přičiněním člověka stále hlučnější. Silniční a městská doprava, továrny i zcela běžné denní aktivity lidí – to všechno halí svět do neutuchajícího rámusu. Mnozí živočichové na to reagují.


Neděle 29. dubna 2012


Elektřina z vody

Bez elektřiny se neobejdeme, ostatně i proto jsme seriál Velké maličkosti zahájili právě návštěvou elektrárny. Tenkrát to byla elektrárna tepelná. Dnes se do elektrárny podíváme znovu, ale tentokrát nebude tím, co nám energii dává, uhlí, ale voda.


Sobota 28. dubna 2012


Blýskání Petra Kulhánka - Šroubovice

Útvary podobné šroubovici nalezneme nejenom v přírodě, ale i v mnoha lidských výrobcích, které považujeme za běžné a moc se nad nimi nezamýšlíme. Vždyť kdo si při otevírání láhve vína uvědomí, že vývrtka v jeho ruce kopíruje jednu z nejběžnějších křivek v přírodě?


Pátek 27. dubna 2012


Mravenčí potápěči

Mravenci dokážou překvapivé věci: pěstovat houby, lovit mnohem větší kořist nebo zakládat tisíce kilometrů dlouhé superkolonie. Jeden druh se dokonce umí potápět do trávicích šťáv masožravých rostlin.


Čtvrtek 26. dubna 2012