feed info

55 článků z OSEL.cz

Bakterie vyrábějí raketové palivo

Escherichia coli je pro genetické inženýry velmi oblíbenou spolupracovnicí. Nyní začali ohýbat její enzymatické dráhy tak, aby produkovala ekvivalent paliva JP-10.


Neděle 30. března 2014


Fukušima tři roky poté

Po třech letech, které začátkem března uplynuly od havárie ve Fukušimě I se podařilo dosáhnout několika průlomů. Z bazénu čtvrtého bloku je vyklizena více než třetina palivových článků. Došlo k dohodě s rybářskými svazy o tom, jak zacházet s podzemní vodou přitékající do elektrárny. Trvalý návrat obyvatel začíná už u druhého samosprávného celku v...


Sobota 29. března 2014


C/2013 A1 Siding Spring se zvolna probouzí na své cestě k Marsu

O této kometě se zcela jistě dozvíme hodně zajímavého v druhé půli letošního roku, kdy se má přiblížit k rudé planetě. Možná stojí za to si ji krátce připomenout, než se strhne mediální bláznění. Minimálně kvůli tomu, že před dvěma týdny si na ni po delší pauze „posvítil“ Hubbleův kosmický teleskop.


Čtvrtek 27. března 2014


Úsvit nemrtvých

Právě jste vykrvácel? Zastavilo se vám srdce? Nezoufejte! Na ARO z Vás vyrobí „nemrtvého“, zašijí, co je třeba, a pak Vás zase vrátí k životu.

Odklad příletu Sojuzu k ISS

Ještě předevčírem se počítalo s tím, že se ruská loď připojí k Mezinárodní vesmírné stanici kolem čtvrté hodiny ráno, pouhých šest hodin po startu. Nikdo ale nečekal, že mezi startem a plánovaným zakotvením dojde k závadě, která celý manévr odloží.

Maniodepresivní kmenové buňky

Nervové buňky vypěstované z kůže maniodepresivních pacientů mohou pomoci odhalit příčiny této těžko uchopitelné psychiatrické poruchy.


Středa 26. března 2014


Tajemství zrcadel teleskopu Jamese Webba

Hubbleův vesmírný teleskop dosluhuje a jeho mise bude během několika málo let skončí v zemské atmosféře, kde z větší části shoří. V NASA ale již připravují nástupce - teleskop JWST.


Úterý 25. března 2014


Jak nakopnout umírající hvězdu?

Hvězdy typu Slunce nejsou ve spotřebě vodíku příliš efektivní. Spotřebují ho jen malou část a pak se odeberou do věčných lovišť. Nešlo by s tím něco udělat?


Pondělí 24. března 2014


Projekt VTOL X-Plane

Startovat a přistávat kolmo umí v současnosti kromě vrtulníků pouze pár typů letadel. Mezi nimi pouze jedno dopravní - V22 Osprey. Ale tento letoun už pamatuje nějaký pátek, DARPA teď hledá jeho nástupce.


Neděle 23. března 2014


Životy zachraňující injekce Xstat

Podle statistik je nejčastější příčinou smrti v boji vykrvácení, při dopravních nehodách je to druhá nejčastější příčina. Firma RevMedx přišla s aplikátorem, který tyto statistiky změní.

Kukačkám jsme dali nálepku mafiánských parazitů, paradoxně ale svým pěstounům činí dobro

Nepoložili jste si někdy otázku, proč inteligentní ptáci, kterým cizí mláďata ožebračují jejich vlastní potomky, se proti nezvaným hostům nijak zvlášť nebrání? A proč druhy, na nichž kukačky své zlo v podobě podstrkování mláďat páchají, jsou početné, prospívají a neomezují se jen na jeden kontinent? Jakoby v tom, co kukačkám z našeho pohledu kazí jejich...


Sobota 22. března 2014


Budoucnost patří kompozitům

Nádrže z uhlíkových kompozitů se již v kosmonautice začaly používat. Zatím spíše pro menší rakety. NASA by je ráda využila i pro svou připravovanou super raketu. Co pro to musí udělat?


Pátek 21. března 2014


Jak vyrobit supravodič z grafenu

Grafen je v současnosti asi ten nejvíce cool a sexy materiál pro fyzikální bádání. Je všestranný jako švýcarský armádní nůž, může fungovat jako izolant, polovodič, vodič, tak proč ne supravodič?


Čtvrtek 20. března 2014


Přelomová pozorování v dějinách moderní kosmologie

Tým vědců projektu BICEP2 oznámil v pondělí v podvečer našeho času oznámil, že poprvé v historii zkoumání vesmíru se podařilo přímo detekovat důkazy toho, že náš vesmír prošel krátce po velkém třesku fází exponenciálního „rozfouknutí“ známého pod názvem kosmická inflace. V naměřených datech se rovněž podařilo zachytit gravitační vlny – zvlnění...


Úterý 18. března 2014


Pozoruj dráhy hvězd a uvidíš stopy obřích galaktických kolizí

Jako každá velká spirální galaxie je i M31 v Andromedě obklopená zástupem malých satelitních galaxií, podobně jako Mléčná dráha. Výzkumný tým z Institutu Nielse Bohra sledoval trajektorie některých hvězd v jedné ze satelitních galaxií Andromedy – galaktickém trpaslíku nazývaném Andromeda II. Měření hvězdných drah prokázalo, že sledujeme pozůstatek...

Největší struktura ve vesmíru je velkou záhadou

Astronomové objevili ve vzdáleném vesmíru neuvěřitelně rozlehlou strukturu – tak obrovskou, že světlu trvá cestování z jednoho okraje na druhý plných 10 miliard let! Objev je velkou záhadou pro kosmology, kteří se doposud domnívali, že rozložení hmoty na tak velkých škálách je už víceméně homogenní a uniformní v námi pozorovaném částicovém horizontu. Ale...