7 článků z NEDĚLE 23.3.2014

Životy zachraňující injekce Xstat

Podle statistik je nejčastější příčinou smrti v boji vykrvácení, při dopravních nehodách je to druhá nejčastější příčina. Firma RevMedx přišla s aplikátorem, který tyto statistiky změní.

Rozpad planetky v přímém přenosu

(2014-03-23 13:10:49) O tom, že Hubbleův vesmírný dalekohled (HST) přináší stále nové a nové poznatky o našem vesmíru není třeba pochybovat. Nejinak tomu je nyní. Podařilo se pomocí něj nasnímat rozpad tělesa v hlavním pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem.

Roll-out první izraelské stíhačky M-346 Master

Na továrním letišti firmy Alenia Aermacchi v Itálii proběhl před pýr dny slavnostní roll-out prvního cvičného letadla M-346 Master určené pro Izraelské vzdušné a kosmické síly (Israeli Air & Space Force). První dva letouny si Izraelci převezmou již na konci letošního léta.

Kosmotýdeník 79. díl (17.3. – 23.3.2014)

Pokud už k Vašemu nedělnímu poledni patří kromě dobrého oběda s rodinou a politických debat v televizi i náš Kosmotýdeník, jistě Vás potěší, že vychází jeho další díl. Stejně jako v minulých týdnech se můžete těšit na tři zajímavá témata, která přinesla kosmonautika v sedmi uplynulých dnech. Zaměříme se jednak na start evropské rakety Ariane 5 s dvojicí...

Kukačkám jsme dali nálepku mafiánských parazitů, paradoxně ale svým pěstounům činí dobro

Nepoložili jste si někdy otázku, proč inteligentní ptáci, kterým cizí mláďata ožebračují jejich vlastní potomky, se proti nezvaným hostům nijak zvlášť nebrání? A proč druhy, na nichž kukačky své zlo v podobě podstrkování mláďat páchají, jsou početné, prospívají a neomezují se jen na jeden kontinent? Jakoby v tom, co kukačkám z našeho pohledu kazí jejich...