22 článků z PÁTKU 4.7.2014

Evropská protiraketová obrana a Rusko

Evropa ve spolupráci se Spojenými státy plánuje na svém území rozmístit prvky strategické protiraketové obrany. Z pohledu Ruska se tím narušuje princip „vzájemného zaručeného zničení“, který je podle ní garantem klidu zbraní mezi oběma velmocemi. 

Záhadný signál z kup galaxií

Rentgenové observatoře Chandra a XMM-Newton vystopovaly neznámou emisní čáru v rentgenové oblasti spektra. Mohl by to být otisk rozpadu doposud zcela hypotetických sterilních neutrin, která jsou jedním z kandidátů na temnou hmotu.

Fotograf Petr Mikšíček

Krušné hory stále ještě nejsou pro cestovní ruch a turismus úplně objevené a hlavně doceněné. Přitom tam najdete výhledy, nad kterými oči žasnou a srdce usedá. Petr Mikšíček, cestovatel, fotograf a spisovatel je miluje a uplatňuje tu všechny uvedené profese.

Česká zbrojovka investuje na Slovensku

Česká Zbrojovka (ČZ) rozšíří na Slovensku své vývojové a výrobní kapacity. Informaci přinesl deník E15. Investiční aktivity ČZ na Slovensku jdou v ruku v ruce se zprávami o možném prodeji produktů ČZ slovenské armádě.

ERA na letišti Fujairah v Arabských emirátech

Letištní systém ERA, který sleduje provoz na letišti ve městě Fujairah v Emirátech, je první systém svého druhu na Středním východě. Po testech, kterými systém na mezinárodním letišti nedávno úspěšně prošel, byl nyní oficiálně schválen do provozu místním Úřadem pro civilní letectví.

Írán a obnovitelné zdroje energie

Irán je zemí, o které se obvykle hovoří jen v předem jasně definovaných souvislostech. Nesvoboda, náboženská diktatura, květnaté protiamerické a protizápadní fráze místních politiků, konfliktní jaderný program a nevraživost vůči Izraeli. To, že by ale Irán mohl disponovat i nějakými kapacitami v obnovitelných zdrojích energie, a mít také nějakou ne-jadernou...

Jak přemýšlejí matematici

pravidelné páteční „přetištění“ staršího článku Nejprve cituje Williama Thurstona, který byl jako dítě velmi překvapen, když zjistil, že 134:29 je totéž jako 134/29. První symboly znamenají příkaz – spočítejte něco, zatímco druhé jsou (jak se alespoň Thurstonovi zdálo) už „hotovým“ objektem, jedním číslem. Potud by bylo vše v pořádku, ale...

Civilizace: Ozvěny gulagu

V Magazínu Leonardo Civilizace jsme vstoupili do prostředí pracovně nápravných táborů, kde v nelidských podmínkách žili miliony lidí ze Sovětského svazu i dalších zemí, včetně Československa. Osudy některých z nich mapuje projekt Gulag.cz.

Oxid uhličitý pod drobnohledem

Dosavadní odhady hovoří o tom, že lidstvo vyprodukuje každý rok zhruba 40 miliard tun oxidu uhličitého. Mezi jednotlivými státy jsou samozřejmě značné rozdíly - například rozvojové země produkují řádově méně tohoto plynu, než státy průmyslově rozvinuté. Pokud však množství vypuštěného CO2 zprůměrujeme, vyjde nám, že každý člověk na planetě Zemi...