45 článků z PONDĚLÍ 18.6.2012

Sladit nebo nesladit Aspartamem?

Bez sladké chuti by se těžko mnozí z nás obešli. To, čím běžně sladíme je řepný cukr- sacharóza a chemicky se jedná o disacharid složený z glukózy a fruktózy. Konzumace cukru však není bez rizika, protože je příčinou zubního kazu a je spojován i s problematikou obezity. Zvláštní skupinu pak tvoří diabetici, kteří sladit cukrem vzhledem ke své nemoci nemohou....

Stanovení proteolytických enzymů

Proteolytické enzymy (proteásy), které katalyzují štěpení peptidové vazby, hrají důležitou roli v mnoha fyziologických procesech, od srážení krve k trávení potravin. Efektivní charakterizace reakcí enzymů, včetně stanovení jejich kinetických parametrů, závisí na dostupnosti experimentálních technik pro real-time monitoring.

Stanovení trofického potenciálu mikrometodou

Pozornost vodohospodářů a hydrobiologů se delší dobu soustřeďuje na problematiku ovlivňování jakosti vod, vlivem zvýšeného přísunu látek, minerální či organické povahy. Tento jev, který je znám jako proces eutrofizace, je spojen se zvýšením trofie (úživnosti) a nebezpečím hromadného rozvoje autofototrofních organismů (makrovegetace, sinic tvořící „vodní...

Kmenové buňky lze získávat z mrtvol

Francouzští vědci objevili dosud netušenou schopnost kmenových buněk – při nedostatku kyslíku se umí přepnout do klidového „modu“ s utlumeným metabolismem. Do tohoto stavu se dostávají po smrti a ve svalech nebožtíka přečkají bez úhony i déle než dva týdny. Pokud je po této době přeneseme do vhodného media, zahájí dělení a dají vznik novým, zcela funkčním...