feed info

5 článků z EnviWeb - GMO

Mrtvé dřevo ročně uvolní uhlík ve výši globálních emisí z fosilních paliv

Mrtvé dřevo v různé fázi rozkladu ročně uvolní množství uhlíku odpovídající celosvětovým emisím z fosilních paliv. Vyplývá to z výzkumu mezinárodního týmu s českou účastí. Odborníci také poprvé zjistili, jak se na rozkladu dřeva podílí hmyz. Na projektu spolupracovalo 50 výzkumných skupin, za Česko se zúčastnil Mikrobiologický ústav AV (MÚ AV). Studii o......

Záhadné organismy pod Grónským ledovcem

Jedním z gigantických pevninských ledovců, který v současné době ztrácí na objemu, je i Grónský ledovec. Pokud by došlo k jeho úplnému roztání, zvedla by se hladina světového oceánu až o 7 metrů. Jde však o jediné nebezpečí? Při výzkumu mezinárodního týmu pod vedením Jona Hawkingse z Florida State University, na kterém se významně podílela i skupina... ...

O louky ve Veseckém údolí se nově stará Čmelák

Vesecké údolí, kterým protéká Luční potok, je jedinou evropsky významnou lokalitou sítě Natura 2000 na území stotisícového Liberce. Svůj domov zde má mnoho druhů hmyzu, ptáků, obojživelníků, vyskytuje se zde na 400 druhů rostlin, z nichž jich je řada vzácných či ohrožených. O zdejší louky se dlouhodobě starala organizace Českého svazu ochránců přírody......

V. Rapprich pro Český rozhlas: Najdeme u nás ložiska vzácných surovin?

Vladislav Rapprich z České geologické služby poskytl rozhovor Českému rozhlasu v pořadu Meteor, kde přiblížil nové způsoby, které geologové používají k odhalení ložisek vzácných nerostných surovin. Jsou taková ložiska i v Česku? Poslechněte si rozhovor na přiloženém odkaze (od 1:18- 10:10). Autor: Klára Froňková Související odkazy Najdeme u nás ložiska... ...

Myslíte si, že vás brambory nemají čím překvapit? Dokážeme vám, že ano!

Brambory, které se do Evropy dostaly z Jižní Ameriky díky španělským mořeplavcům, byly ve svých počátcích brány spíše jako kuriozita. Zatímco venkované k nim chovali nedůvěru a nevěděli, co z nich připravit, panstvo brambory konzumovalo a hrdě se zdobilo jejich květy. Mezi běžný lid se tak brambory rozšířily až v dobách hladomoru, kdy zjistil, jak chutné pokrmy...