feed info

77 článků z ČRO - Příroda

Polští průvodci po Krkonoších se školí na české straně hor, zajímá je ochrana přírody i současné kauzy

Podle polských průvodců po Krkonoších zajímají turisty kromě přírody samotné také problémy její ochrany. Lidé se průvodců také ptají na problémy s cyklisty, skialpinisty nebo na vznik nových lyžařských sjezdovek. Nejen o těchto tématech se přijelo školit 68 polských průvodců na Správu Krkonošského národního parku do Vrchlabí.

Jarní procházka Žebračkou nabídne nevšední vůně i pohledy

Národní přírodní rezervace žebračka u Přerova chrání komplex lužního lesa v nivě řeky Bečvy v těsné blízkosti Přerova. Tato unikátní krajina je nejkrásnější zejména v jarních měsících, kdy rozkvetou statisíce drobných rostlin, které tvoří bylinné patro lužního lesa. Za krátké období, kdy ještě stromy propouštějí dostatek slunečního svitu, musí...


Neděle 30. března 2014



Čtvrtek 27. března 2014


Krční žebra vypovídají o konci mamutů

Obratle mamutů od Severního moře nápadně často obsahují stopy po nadbytečných krčních žebrech. Podle vědců to vypovídá to příbuzenském křížení a tvrdých životních podmínkách. Obojí mohlo přispět k zániku mamutů.


Středa 26. března 2014



Úterý 25. března 2014


Původ norských lumíků

Norští lumíci mají unikátní evoluční historii. Na rozdíl od jiných zvířat žijících ve stejné oblasti přežili poslední glaciální maximum vysoko na severu, odříznuti od zbytku světa mohutným ledovým štítem.


Pondělí 24. března 2014


Mini zoo v Nýrsku se rozrůstá, u řeky se kromě kachen zabydlely i nutrie

Nýrsko má novou, a tak trochu neplánovanou atrakci, u řeky se zabydlely nutrie. Lidé je sem chodí krmit, a zvířata tak pěkně prospívají, původní pár se rozrostl na početnou rodinku. Vysoké počty zvířat už ale začaly přesahovat meze a radnice začíná uvažovat o regulaci počtu hlodavců. Tento záměr má své zastánce stejně jako zaryté odpůrce.


Neděle 23. března 2014



Pátek 21. března 2014


Jak fungovaly škeblí zahrádky

Prehistorické "zahrádky", v nichž severoameričtí domorodci pěstovali jedlé mlže, byly překvapivě produktivní. Prokázala to kombinace archeologického průzkumu a ekologických experimentů.

Že nevíte, jak vypadá štětkoun africký?

Touto otázkou začíná naše pravidelná sobotní rubrika "Safari jako na dlani". Na malou výpravu do ZOO Dvůr Králové nad Labem vás teď pozveme prostřednictvím příspěvku redaktorky Dany Voňkové a mluvčí ZOO Jany Myslivečkové.


Čtvrtek 20. března 2014


Pekelná slepice

Tým amerických paleontologů popsal nový druh dravého dinosaura. Patří do dosud záhadné skupiny dinosaurů a pro svůj bizarní vzhled si vysloužil přezdívku "Slepice z pekla".


Středa 19. března 2014


Nepřirozená evoluce křídlatců

Lovci a sběrači, kteří lovili měkkýše v lagunách Karibského moře, zasáhli do evoluce jednoho druhu mořských plžů. Kvůli nim jsou dnešní plži mnohem menší než ti prehistoričtí.