29 článků ze SOBOTY 27.4.2019

Barbora Seidlová je tváří soutěže E.ON Energy Globe

Soutěž E.ON Energy Globe již 11. rokem představuje projekty a nápady, které šetří přírodu a energie...Tváří letošní kampaně je herečka Barbora Seidlová, která se sama aktivně zajímá o ochranu životního prostředí a udržitelný životní styl. S heslem ,,Žádný nápad není malý" se snaží motivovat Čechy, aby přihlásili své projekty do letošního ročníku......

Přijďte v neděli do ZOO Brno se starým spotřebičem, získáte dětskou vstupenku

Už 10. ročník akce nazvané S vysloužilci do ZOO se uskuteční v neděli 28. dubna v brněnské zoologické zahradě. Ve spolupráci s Jihomoravským krajem ji pořádá kolektivní systém pro sběr a recyklaci vysloužilých spotřebičů ELEKTROWIN. Prvních sto návštěvníků, kteří tento den od 9 do 16 hodin přinesou a odevzdají starý spotřebič, obdrží dětskou vstupenku......

Vrba, Jílek ani Hašek prý zatím nabídku ze Sparty nedostali

Plzeňský Pavel Vrba, olomoucký Václav Jílek a Martin Hašek z Bohemians 1905 patří podle spekulací médií i prognóz sázkových kanceláří mezi hlavní adepty na post nového kouče sparťanských fotbalistů po odvolání Zdeňka Ščasného. Ani jeden ze tří trenérů, kteří mají platné smlouvy ve svých klubech, však podle svých slov zatím nabídku od letenského klubu...

Říha opět zúžil kádr, nepočítá s beky z KHL

Boj o květnové mistrovství světa na Slovensku skončil v hokejové reprezentaci pro obránce Adama Poláška a Michala Jordána. Kouč Miloš Říha se s nimi rozloučil na závěr pátého týdne přípravy, který mužstvo absolvovalo v Nitře. Dál s nimi nepočítá.

Vítězství je pro nás důležité do další fáze, prohlásil Přikryl

Kapitán Mladé Boleslavi Tomáš Přikryl pomohl brankou k výhře 3:0 nad Zlínem. Šestadvacetiletého ofenzivního záložníka těšilo, že Středočeši povedeným výkonem dali zapomenout na předcházející tři utkání, v nichž nevyhráli. V nadstavbové části je ve skupině o Evropu čeká dvojzápas s Teplicemi. Díky výhře budou mít v odvetě výhodu domácího prostředí.

Vodáci v Hamru odemkli Malši, akce přilákala řadu rodin

Několik set lidí přilákalo odemykání řeky Malše v Hamru na Českobudějovicku. Vodáci plují necelých dvacet kilometrů přes Plav do Českých Budějovic. Jde o 25. ročník akce Láďova Malše. Jindy se jezdí z Římova, což letos nejde, protože se tam opravuje most.

Čeká nás úplně nová soutěž, tuší o nadstavbě o záchranu Bartek

Fotbalisté Bohemians 1905 byli blízko k postupu do skupiny o Evropskou ligu, když na Slovácku sahali v závěru dramatického utkání po výhře, která by je tam společně s výsledkem z Teplic poslala. Nakonec ale po remíze 1:1 budou Pražané hrát ve skupině o záchranu a střelec jediné branky hostů David Bartek neskrýval zklamání.

Členové ExoSpace.cz fotí (X.)

Fotografování coby akt zachycování neopakovatelných okamžiků má své kouzlo. Podívejme se na další porci nejnovějších obrázků, pořízených Petrem Valachem z naší redakce. Když jsem si před řadou let kupoval foťák, zvolil jsem kvůli ceně a velikosti bezzrcadlovku. V té době byly tyto přístroje stále ještě novinkou, takže Olympus EPL-3 tomu také odpovídal (a...

Řím je po výhře čtvrtý, Krejčí asistoval u výhry Boloně

Fotbalisté AS Řím v 34. kole italské ligy porazili Cagliari 3:0 a minimálně do neděle se posunuli na čtvrtou příčku znamenající účast v Lize mistrů. Tým českého reprezentanta Patrika Schicka, který dnes zůstal jen na lavičce náhradníků, má na čtvrtém místě náskok dvou bodů na AC Milán a Bergamo, ty však mají zápas k dobru.

Weber: Evropu formuje křesťanství. Turecko by nemělo být členem EU

Evropa je kontinentem křesťanských hodnot a Turecko by mělo zůstat vně Evropské unie. Při oficiálním zahájení kampaně německé konzervativní unie CDU/CSU před květnovými volbami do Evropského parlamentu (EP) to řekl kandidát Evropské lidové strany (EPP) na předsedu Evropské komise (EK) Manfred Weber.

Do kin přichází oscarový dokument Free Solo

Oscarem oceněný americký dokument Free Solo, který The New York Times označily za "výjimečný dar všem, kteří věří, že hranice lidských možností je stále v nedohlednu", se objeví v českých kinech 16. května. Vypráví o tom, jak sólolezec Alexe Honnolda zdolal 915 metrů vysokou yosemitskou stěnu El Capitan bez lana, spolulezce a jakéhokoliv jištění.

Kaczyński: EU je přínosem, přijetí eura by však Polsku uškodilo

Polsko by v současnosti nemělo usilovat o přijetí společné evropské měny, neboť by to poškodilo polskou ekonomiku. Během sněmu v Poznani to prohlásil předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Měsíc před volbami do Evropského parlamentu (EP) šéf konzervativců označil členství Polska v Evropské unii za výhodné.

Plzeň na závěr deklasovala Duklu, vyhrála Slavia i Sparta

Fotbalisté Slavie půjdou do pětizápasové nadstavby o titul z prvního místa se čtyřbodovým náskokem na druhou Plzeň. Zatímco plzeňský obhájce titulu bez problémů deklasoval poslední Duklu, slávisté museli v domácím zápase s Olomoucí otáčet nepříznivý výsledek. Sparta poprvé pod vedením Michala Horňáka vyhrála v Opavě 3:0 a v boji o čtvrté místo Jablonec...

Historická štola Johannes otevřela své brány veřejnosti

Po osmiměsíční přestávce se v sobotu veřejnosti opět otevřela historická štola Johannes v osadě Zlatý Kopec u Božího Daru. Začaly tak pravidelné prohlídky štoly, které budou pro zájemce k dispozici každý den až do 15. srpna, uvedly pracovnice božídarského infocentra. Ve štole se už od 20. let 16. století dobývaly rudy cínu, železa, mědi a později i zinku.

Dortmund prohrál derby, Bayern může odskočit

Fotbalisté Dortmundu v 31. kole německé ligy prohráli derby se Schalke 2:4 a na druhém místě tabulky stále ztrácejí bod na vedoucí Bayern Mnichov. Ten ale má nedělní zápas s Norimberkem k dobru a může odskočit na čtyři body. Prohrály i Brémy s českými reprezentanty Jiřím Pavlenkou a Theodorem Gebre Selassiem, a to na hřišti Düsseldorfu 1:4.

Idris Elba se oženil. Vzal si kanadskou modelku

Britský herec Idris Elba se oženil s kanadskou modelkou Sabrinou Dhowreovou. Informovala o tom britská média, podle nichž byl pár sezdán v pátek během třídenní svatební oslavy v Maroku. Držitel Zlatého glóbu za roli detektiva v seriálu Luther si někdejší Miss Vancouver vzal po dvouleté známosti.

Česká senzace! Po Vondroušové si zahraje finále i Kvitová

Tenistka Markéta Vondroušová zvládla s přehledem český duel v semifinále antukového turnaje v Istanbulu a po výhře 6:2, 6:1 nad Barborou Strýcovou postoupila podruhé v sezoně do finále. O druhý titul v kariéře se v neděli utká s vítězkou zápasu mezi Chorvatkou Petrou Martičovou a Margaritou Gasparjanovou z Ruska.

Čeští parahokejisté zničili na úvod vysoko Japonce

Čeští parahokejisté vstoupili do domácího mistrovství světa v Ostravě jednoznačnou výhrou nad Japonskem 8:0. Třemi góly zazářil Pavel Kubeš. Další zápas čeká tým trenéra Jiřího Břízy v neděli (od 20:00) proti Švédsku, které prohrálo s Itálií 0:4.

Leclerc v Baku havaroval, kvalifikace patřila Mercedesu

Do nedělní Velké ceny Ázerbájdžánu formule 1 odstartují z první řady vozy stáje Mercedes. Kvalifikaci vyhrál Valtteri Bottas před obhájcem titulu Lewisem Hamiltonem. Opět se nedařilo Ferrari, protože Sebastian Vettel byl třetí a Charles Leclerc po nehodě odstartuje až z devátého místa.

10 nejčastějších otázek a mýtů o kotlíkových dotacích

Kotlíkové dotace letos vstoupily do třetí, poslední vlny. Protože se však podmínky pro kotlíkové dotace opět změnily, není od věci si zopakovat základní informace a vyvrátit několik mýtů, které kolem „kotlíkovek“ kolují. 1. Co to jsou kotlíkové dotace a jaký mají cíl? Kotlíkové dotace byly vyhlášeny Ministerstvem životního prostředí a vybízejí majitele...

Policie na demonstraci za právo na potrat zadržela člověka

Policisté v sobotu u pražského Rudolfina zasahovali proti několika desítkám účastníků demonstrace za udržení neomezeného potratového práva, jaký v české legislativě existuje nyní. Snažili se zablokovat průchod Národního pochodu pro život a rodinu, který pořádá Hnutí pro život ČR.

Motokrosař Podmol si v Německu zlomil obě nohy

Nejlepší český freestyle motokrosař Libor Podmol si při pátečním závodě mistrovství světa v Mnichově zlomil obě nohy a čeká ho několikaměsíční léčba. V Německu ihned podstoupil operaci a další ho přibližně za dva týdny čeká.

Speciální izolace zrcadel JWST

Aby mohl Dalekohled Jamese Webba pozorovat vzdálené kosmické objekty v infračervené části spektra, musí být jeho přístroje ochlazeny na extrémně nízké teploty - tak nízké, že by na Zemi stačily nejen ke zkapalnění kyslíku, ale dokonce i k jeho ztuhnutí. Abychom byli konkrétní, tak třeba přístroj MIRI bude speciální „ledničkou“ ochlazován na 6,7 K, tedy necelých...

Myslíte jako podnikatelé na ekologii? Zažádejte o dotace z EU

Pokud přemýšlíte v širších souvislostech a záleží vám na životním prostředí, pak můžete jakožto podnikatelé či OSVČ využít hned několik dotačních programů z Evropské Unie. Poradíme vám, kde seženete peníze na financování svých projektů. Využijte operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Operační program Životní prostředí...

Tottenham prohrál derby s West Hamem

Fotbalisté Tottenhamu ve 36. kole anglické ligy prohráli doma londýnské derby s West Hamem 0:1 a zkomplikovali si boj o třetí místo v tabulce a postup do Ligy mistrů. Čtvrtá Chelsea a pátý Arsenal ztrácí tři respektive čtyři body, ale mají sobotní zápasy k dobru.

Astronomové možná poprvé zachytili gravitační vlny vzniklé při kolizi černé díry a neutronové hvězdy

Gravitační vlny včera možná přinesly první pozorování černé díry, jak pohlcuje neutronovou hvězdu. Pokud se tato informace potvrdí, půjde o první evidenci o existenci podobných binárních systémů ve vesmíru. Tyto zprávy přicházejí pouhý den po detekci teprve druhé kolize neutronových hvězd. Vědci aktuálně ještě sbírají další informace o těchto nových...

Martin Jun: Meteorit s rodokmenem (ukázka z knihy)

Pětice mužů se vydává potokem na lov pstruhů, jako to dělávali v dětství, aniž tuší, že se při tom dotknou čehosi posvátného. Zatímco na ně paní smrtka líčí a příroda vychýlená z rovnováhy na ves sesílá jednu pohromu za druhou, je čtenář vtažen do osudů hlavních protagonistů protkaných nejen milostnými příběhy, ale také humornými příhodami a bujarými...

Zpochybněna existence prvního exoměsíce. Poté zpochybněno zpochybnění

V létě 2017 oznámili Alex Teachey a David Kipping velmi opatrným způsobem možný objev prvního exoměsíce kosmickým dalekohledem Kepler. Opatrnost byla zcela namístě. Už objev menší exoplanety je jako hledání žlutého špendlíku v řepkovém poli. Najít exoměsíc je ještě výrazně těžší. Navíc exoměsíc Kepler-1625 I není žádný druhý Měsíc nebo Ganymedes. Má...

Fejeton Petra Štengla: Hodnoty jsou v kelu

Máme na chalupě takovou sousedskou partu. Navzájem se navštěvujeme, klábosíme o všem možném a je nám fajn. A máme rovněž sousedský band, basa, kytara, housle. Nijak pravidelně netrénujeme, hráváme většinou při příležitosti něčího životního jubilea. Někdy nám jde muzicírování lépe, jindy hůř, ale z toho se nestřílí, důležitá je radost z hraní a radost z...