feed info

10 článků z ČRO - Příroda

Mládětem roku je okapi

Nej… mládětem roku 2012 se v rámci soutěže BabyZOOm 2012 stalo mládě okapi Ebony ze Zoo Dvůr Králové. Rozhodli o tom v době od 1. do 13. května hlasující na facebookové stránce Unie českých a slovenských zoo.

Kočkodani zelení už pouze v Zoo Liberec

Jediným chovatelem kočkodanů zelených (Chlorocebus sabaues) v Evropě je v současné době Zoo Liberec! Na začátku května jsme totiž získali ke stávající čtveřici primátů dalších devět jedinců (4 samci, 5 samic) ze zoo v portugalském Lisabonu, která tak definitivně ukončila jejich chov.

Zoo Jihlava: Jarní mláďata kam oko pohlédne

O jarní mláďata není v jihlavské zoo nouze – v africké vesnici se prohání už 6 malých lemurů kata, nosálové červení se radují ze dvou mláďat a surikaty celkem z pěti. Ani plameňáci nezůstávají pozadu. Zahnízdilo celkem 15 párů a všímavější návštěvníci mohou spatřit i první letošní přírůstky.

Miniarboretum manželů Holubových je plné unikátních rostlin

Thuji occidentalis malonyanu Holub znají pěstitelé okrasných rostlin na celém světě. Je velmi houževnatá a roste i v extrémních klimatických podmínkách. Název dostala podle svého objevitele, Radka Holuba ze Staříče na Frýdecko-Místecku. A to není jediná rarita jejich okrasné zahrady. Roste tam například nejmenší plazivý jalovec na světě.