31 článků z PONDĚLÍ 9.7.2012

Necílové organismy

Když zemědělec v potu dobývá svůj chléb vezdejší, neblaze nese činnost organismů, které mu úrodu snižují nebo znehodnocují. Snaží se je omezit až zničit. To jsou cílové organismy, neboť proti nim jsou jeho zásahy namířeny. Všechny ostatní organismy jsou necílové.

Kočkám by se o pelíšky měli starat muži

Američtí výzkumníci z University of Maryland sledovali více než 45 000 Evropanek. Objektem jejich zájmu se staly Dánky a protože šlo o psychiatry, kromě jiného si u slabšího pohlaví všímali i zkratkovitého jednání. Výsledkem bádání je publikace v časopisu Archives of General Psychiatry s obviněním výtrusovce Toxoplasma gondii. U žen má navozovat sebevražedné...

Vesmírné magnetické brány

Výsledky výzkumů se NASA snaží veřejnosti přiblížit stále modernější formou. O studii, která popisuje způsob, jak najít magnetické portály vznikající a zanikající mezi magnetosférou Slunce a Země, informuje pomocí videa.

Pokroky Číny ve vývoji stealth stíhače

Na internetu se nedávno objevily snímky druhého letového prototypu vyvíjeného čínského stíhače J-20. Ten se má stát celkově třetím nebo čtvrtým stíhacím letounem 5. generace na světě a leccos tak vypovídá o čínských ambicích. Oproti americkým letounům však působí na první pohled o něco větším dojmem, což otevírá diskuzi kolem samotné koncepce.

Šetrné budovy: cesta k energetické bezpečnosti

Země po celém světě nyní řeší otázky energetické bezpečnosti. Šetrné budovy jsou přitom možností, jak snížit spotřebu a tedy i závislost na dodávkách energie. Co brzdí rozvoj těchto budov v Česku a jaký je vývoj v okolním světě? Nejen na tato témata hovořili odborníci na nedávné konferenci Šetrné budovy 2012, kterou uspořádala Czech Green Bouilding...