12 článků ze SOBOTY 28.7.2012

Bezpilotní dopravní vrtulník K-MAX v Afghánistánu

Pamatujete si náš článek „Revoluce v zásobování vojáků na bojišti“, kde jsme představili bezpilotní vrtulník K-MAX od firmy Lockheed Martin a jeho revoluční schopnost zásobovat vojáky na bojišti? V současné době podstupuje dvojice strojů K-MAX svůj ostrý test v Afghánistánu a zdá se, že svou misi zvládají na výbornou. Důkazem jsou nadšené zprávy od...

Budoucnost brambor

Naše zemědělství má dlouhou tradici v bramborářství. Zejména v některých oblastech, třeba na Vysočině, kde kvetlo škrobárenství a lihovarnictví. Brambory zajišťovaly lidem obživu, průmyslu surovinu a venkovu zaměstnanost. Časy se zhoršily, jejich obliba jako přílohy klesá (lupínky to nezachrání), prasata se vykrmují krmnými směsmi na jiné bázi a chováme jich...

Zlatý poklad křižáků

Hrad Johanitů ve Svaté zemi ve středověku dobyli a vypálili elitní islámští bojovníci Mamlúci. V jeho rozvalinách izraelský student našel hrnec plný zláťáků. Jsou z doby 900 – 1100 po Kristu a archeologové z toho vyvodili celou řadu domněnek.

Blýskání Petra Kulhánka – Fermiony a bosony

První objevenou částicí byl elektron. Elektron nalezl už sir Joseph Thomson v roce 1897. Na počátku 20. století následoval proton, poté neutron, pozitron a částicové ZOO se začalo pomalu rozrůstat. Nejprve desítky, poté stovky a dnes tisíce částic.

Prvotní plyn ve vesmíru

Fyzika sportu. Beskydský park temné oblohy. Exoplaneta menší než Země. Teplé jaro na severní polokouli a letošní Medard. Lidová hvězdárna v Broumově.