50 článků z PONDĚLÍ 23.7.2012

V rakouské části Podyjí byl nalezen vzácný brouk diodesma subterranea

Vzácný úlovek se podařil českému vědci v Podyjí. V rakouské části této oblasti našel ohroženého a velmi vzácného brouka, o jehož existenci v tomto regionu neměli odborníci dosud ani tušení. Latinsky se jmenuje diodesma subterranea a jeho objevitel Robert Stejskal, biolog z Národního parku Podyjí, chce zjistit, jestli se tato populace dostala už i k moravským břehům.

Gen pro nedůvěru strojům

Věříte strojům asi jako Sára Connorová v Terminátorovi? Pokud ano, tak zřejmě máte jistou variantu genu pro regulaci dopaminu a také jste asi dobří v multitaskingu.

V pražském kině Světozor spojí promítání filmu s debatou o Šumavě

Za kvízovou otázku ve znění: ‚O čem je film s názvem Nalezeni Na Ztraceném?‘ by asi nebylo moc bodů. Spor o kácení v lokalitě Na Ztraceném se stal symbolem vyhrocené debaty o Národní park Šumava. Živá diskuse se dá očekávat i dnes večer, kdy se po promítnutí zmíněného filmu bude v pražském kině Světozor debatovat i o novém zákonu o Národním parku...

HARPS-N začíná 1. srpna tvrdě pracovat

Severní spektrograf HARPS se od 1. srpna zakousne do hledání nových exoplanet Uvedení nového dalekohledu či přístroje je obvykle běh na dlouhou trať. Kluci z Ženevy ovšem stihli nový spektrograf HARPS-N, který je severním bráškou legendárního chilského spektrografu HARPS, uvést do provozu velmi rychle. Instalační fáze začala 6. března a byla hotová o měsíc později....

Ostravští orlosupi již létají v Alpách

Dvě mláďata orlosupů bradatých, která se v únoru vylíhla v ostravské zoologické zahradě a která byla 19. května vysazena v italském přírodním parku Parco Naturale Alpi Marittime, již vylétla z hnízda a podnikla první průzkumné lety do okolí. Společnost jim při tom dělá dospělý samec orlosupa.

Ach tá prekliata chémia

Všetko, čo nejako súvisí s chémiou, má u nás veľmi zlé meno. No verejnosť nevie o pozitívnych stránkach chémie a chémia si takéto zlé meno nezaslúži.

Causa CASA: Čí zájmy hájilo ministerstvo obrany?

Lidé, zodpovídající za uzavírání zakázek na ministerstvu obrany, nakoupili letadla CASA C-295M, přestože přinejmenším existovaly signály, že tyto stroje příliš nevyhovují požadavkům NATO, některé jejich životně důležité přístroje nefungují odpovídajícím způsobem a výrobce je nabízí za nepřiměřenou cenu.

Podle nového výzkumu nebyli neandrtálci pouhými masožravci, požívali i opražené léčivé rostliny

Slepá vývojová větev předchůdců lidí, neandrtálci, byli doposud považováni za masožravce, což vedlo vědce k závěru, že vymřeli kvůli nedostatku potravy před asi 25 tisíci lety. Nový výzkum ale ukazuje, že mezi zuby u nalezených koster neandrtálců jsou zbytky hned několika druhů léčivých bylin, které byly navíc tepelně upravovány.

V Krkonoších začne platit omezení vstupu kvůli sběračům borůvek

Správa Krkonošského národního parku – letos již podvanácté – omezila vstup z důvodu ochrany přírody do některých oblastí v Krkonošském národním parku. Jedná se o pouhých cca 15 % celkové rozlohy Krkonošského národního parku. Hlavním důvodem tohoto opatření je snaha Správy KRNAP zamezit devastaci krkonošské přírody v souvislosti s masivním sběrem...