31 článků z PONDĚLÍ 30.7.2012

Co den, to erupce na Slunci. Podívejte se na ně

Maximum sluneční činnosti pomalu klepe na dveře a naše mateřská hvězda nám o tom dává pořádně vědět. Slunce se pomalu blíží k maximu jedenáctiletého cyklu. Kdy přesně maximum nastane, astronomové nevědí, ale mělo by k tomu dojít v průběhu příštího roku. Nejvýraznějším projevem blížícího se maxima je větší počet slunečních skvrn – chladnějších...

Krakatice odhazují chapadla

Hlubokomořské krakatice se v nebezpečí chovají podobně jako ještěrka, která si odlomí ocásek a rychle uteče. Dokazují to záznamy z dálkově řízených podvodních vozidel.

Když svět méně hořel

Výskyt požárů v Americe se zřejmě nesnížil kvůli populačnímu kolapsu Indiánů, ale kvůli ochlazení klimatu známému jako Malá doba ledová.

Krakatice odhazují chapadla

Hlubokomořské krakatice se v nebezpečí chovají podobně jako ještěrka, která si odlomí ocásek a rychle uteče. Dokazují to záznamy z dálkově řízených podvodních vozidel.

Robotická bruslařka

Čínští inženýři vytvořili prvního robota, který se skoky pohybuje po vodní hladině. Inspirací jim byl vodní hmyz bruslařky.

Místo továren a chemiček kriketová aréna

Rekultivace průmyslových ploch je jen prvním krokem na dlouhé cestě k návratu určitých míst blíže lidem. Není divu, že do míst kde po desetiletí stály chemičky se lidé zpátky právě nehrnou. Chytře to ale vyřešily v Aucklandu. Novozélanďany nalákají na jejich nejoblíbenější sport – kriket, a na místě dříve průmyslově vytíženého prostoru jim nabídnou...

Přírodní rezervace Milská stráň

Před pár dny jsem zavítala na Rakovnicko, přesněji do okolí Milské stráně. Po náročném výstupu mě a mé přátele čekal nádherný výhled z vrcholu této přírodní rezervace. Navíc jsem se díky naučné tabuli dozvěděla i zajímavé informace.

ESA chce v roce 2018 poslat na povrch Měsíce první evropskou sondou

Evropská vesmírná agentura už sice zvládla poslat vesmírné sondy k několika planetám a dokonce přistála s modulem Huygens na Titanu, nikdy však ještě evropská sonda nenavštívila povrch Měsíce. To by se mělo podle plánu ESA změnit s misí Lunar Lander v roce 2018, kdy by měl na jižním pólu Měsíce přistát automatický modul.

Bibličtí kanaánští psi štěkají, ale nekoušou

Pro někoho jsou to prašivé, nebezpečné bestie, které ohrožují každého, kdo se na vlastní pěst vydá do pouštní divočiny. Pro jiné lidi jde o unikátní živočišný druh, který zasluhuje veškerou péči a ochranu. Řeč je o kanaánských psech, kteří figurují už v Bibli. Chovatelé na Západě samozřejmě znají krásné, opečovávané jedince. Předkové těchto psů...

Američané vyslali do Perského zálivu již třetí letadlovou loď

Napětí v oblasti Blízkého východu neustupuje. Spojené státy americké předčasně vysílají do Perského zálivu v poslední době již třetí letadlovou loď - USS John C. Stennis. V oblasti přitom již působí další dvě letadlové lodě - Enteprise a Abraham Lincoln. Podle oficiálního vyjádření má nově vyslaná loď podpořit stávající síly. Zvyšující počet lodí...