feed info

5 článků z Věda

Knihou roku jsou Hodiny z olova Radky Denemarkové

Při předávání cen Magnesia Litera v neděli 7. dubna byli vedle Radky Denemarkové mimo jiné oceněni Pavla Horáková za prózu a Ivan Wernisch za poezii. Nakladatelským počinem roku se staly Spisy Bohumila Hrabala vydávané nakladatelstvím Mladá fronta.

Fejeton Martina Patřičného: Kniha naší duše

Březen skončil. Pro mě byl soukromě významný, ale to sem nepatří – jestlipak je stále ještě brán jako měsíc knihy? A slaven? Ten březen? (kvetou břízy?) Nějaká odpovědná místa by se k tomu možná měla vyjádřit. Ale jaká, komu odpovědná. A já bych raději lidi než místa. I neodpovědné. Lidi.

Olga Stehlíková: Kluci netančej! (ukázka z knihy)

Kniha s ilustracemi Lukáše Fibricha, určená dětem ve věku 10–14 let, přináší příběh z neobvyklého tanečního prostředí, které kombinuje vrcholový sport s uměním a hudbou, je to také vyprávění o tom, jak bojovat s genderovými předsudky, zorientovat se sám v sobě a přijmout svou i cizí jinakost.

Vášnivý pacifista Johnannes Mario Simmel

Rakouský romanopisec Johannes Mario Simmel byl opakovaně označován za autora kýčovitého, zprofanovaného, za hledače laciných zápletek a druhořadého kumštýře, řemeslníka pera. Z mého hlediska ale: chvála takovým řemeslníkům. Chvála těm, kteří pod blyštivé pozlátko svých knih obratně vsunou silné humanistické, protiválečné a sociální myšlenky.