feed info

6 článků z Věda

Letní Letná: cirkusová groteska i představení plné žen

Mezinárodní festival Letní Letná mezi 14. srpnem a 1. zářím již po šestnácté představí českému publiku svět nového cirkusu v jeho nejrůznějších podobách. Pestrost festivalové dramaturgie potvrzuje i dvojice právě oznámených zahraničních hvězd.

Vnější poznání, niterné prožitky a snové vize

Výstava s titulem Napnúť plachty uvádí díla z malířské a grafické tvorby slovenských výtvarníků Júlie Piačkové a Igora Piačky (působí v Pezinoku). Spolu s autory ji připravilo Muzeum Vysočiny Třebíč v bývalé konírně třebíčského zámku, největším výstavním interiéru v kraji Vysočina.

Literární vyhlídky (23. až 28. dubna)

Povelikonoční týden nabídne vedle autorských čtení a knižních křtů i několik větších literárních akcí (Literární jaro Zlín, Prague Microfestival, BookMe) a jednoho vzácného zahraničního hosta, kterým bude francouzský spisovatel a filosof Bernard-Henri Lévy. Jeho jméno ostatně figuruje i mezi závěrečnými (audio)knižními tipy.

Hana Třeštíková: Svatbou se dnes nic nemění

V březnu vstoupil do kin dokument Manželské etudy: Nová generace. Proč vlastně vzniklo pokračování úspěšného projektu a co vše o životě současných párů prozradilo – o tom jsme hovořili s režisérkou Hanou Třeštíkovou.