feed info

4 článků z Věda

Ani ztráta Hvězdy nepřipravila české knihy o jejich krásu

Letošní 54. ročník soutěže Nejkrásnější české knihy roku – jejímž partnerem jsou i Literární noviny – přinesl kromě mnoha dokladů toho, že u některých knih je forma přinejmenším stejně zajímavá jako samotný obsah, i několik změn týkajících se závěrečného slavnostního ceremoniálu.

Fejeton Romana Žižlavského: O rozlišování

Vydali jsme se na medvědí česnek. Dle internetů roste prý za viaduktem u Hýskova. Hýskov se nachází za Berounem. Česnek tam rostl, ale jakýsi zvláštní, přímo podivný. Ano, zřejmě je to častý omyl, ale medvědí česnek podivný není, je medvědí.

Abychom to trochu osvětlili (v Domě pánů z Kunštátu)

Renesanční palác Dům pánů z Kunštátu je nejvýznamnější stavební památkou v komplexu brněnského Velkého Špalíčku. Léta využívaný Domem umění města Brna k výstavním účelům má prostory pro prezentaci výtvarných děl i v Kavárně Trojka. Teď jsou tam k vidění obrazy a koláže Josefa Bubeníka (*23. května 1965 v Brně).

Fejeton o veřejných záchodcích a mateřské lásce

Už před sto lety pan učitel Obrátil obrátil dveře stovek záchodků sem a tam, aby z nich do svých Kryptadií opsal ty nejhodnotnější nápisy. Takže můj dnešní text o veřejných záchodcích žádný skandál nevyvolá, ačkoliv…