43 článků z PONDĚLÍ 11.6.2012

Ovce a kozy pomáhají místo sekaček

Letos je to již potřinácté, kdy místo sekaček vybíhají na svahy ovce a kozy a pomáhají s údržbou přírodního areálu zahrady. Potkáme se s nimi na chráněném území Havránka (část Pustá vinice) a Salabka a v přírodní rezervaci Podhoří.

Ze zloducha klíčový hráč evoluce

Říká se, že i ten nejčernější mrak má svůj stříbrný okraj a zřejmě to platí i pro priony. Tyto zašmodrchané proteiny se zlou pověstí se vědcům podařilo načapat v divokých kmenech kvasinek při činnosti takřka bohulibé. Dojde-li k razantní změně životních podmínek, je potřeba je také netradičně řešit, neboť geneticky zafixované stereotypní vzory chování...

Test odchylky hodinek

V posledních šesti měsících jsem testoval denní chod nejdrůznějších hodinek. Tabulka ukazuje výsledky seřazené od nejlepších po nejhorší a níže je podrobnější komentář. Vše začalo tím, že jsem na Aukro koupil pro účely astronavigace troje nejlevnější digitální hodinky (jedny asi za 100 Kč). K mému zděšení byly naprosto nepoužitelné, protože se za den...

Kukuřici farmáři ne všude sejí správně

Ne všichni zemědělci v našem kraji správně pěstují kukuřici. Výměra této širokořádkové a k erozi velmi náchylné plodiny rok od roku stoupá především kvůli potřebám bioplynových stanic. Oficiální metodiky doporučují porosty zakládat do podsevů, aby se účinně bránilo splavu ornice při prudších deštích.

Časopis Naše příroda v novém kabátě

Letní číslo časopisu Naše příroda je plné změn – rozrostl se počet stran, nechybějí nové rubriky, úpravami prošel i vzhled a těšit se můžete i na lepší distribuci, kterou nově zajišťuje společnost PNS.

Ornitologové vyzývají k mapování chocoloušů

Početnost chocholouše obecného (Galerida cristata) v České republice se v současnosti nachází na hranici životaschopnosti druhu. Ke zhodnocení možností ochrany jeho posledních zbytkových populací je třeba získat co nejpodrobnější informace o aktuálním rozšíření chocholoušů na našem území. Pomozte nám prosím a zapojte se do mapování jeho výskytu.