44 článků z PÁTKU 22.6.2012

Greenpeace chce, aby se Arktida stala přírodní rezervací

Ekologické hnutí Greenpeace chce, aby se Arktida stala přírodní rezervací. Spustilo celosvětovou kampaň, jejímž cílem je zakázat v tomto regionu těžbu surovin a omezit rybolov. Jenže Arktida patří k surovinově nejbohatším oblastem světa. Zvítězí ochrana přírody nebo průmyslové zájmy?

V Zoo Ostrava mají ode dneška Radost

Samička žirafy Rothschildovy, která se v ostravské zoologické zahradě narodila 1. května, dnes dostala jméno. Symbolicky ji pokřtily děti z občanského sdružení Linie radosti. Pro malou žirafku vybraly jméno Radost.

Kepler-36: dvě planety obíhají blízko sebe, jsou přitom zcela jiné

Astronomové potvrdili další zajímavý systém, který objevil kosmický dalekohled Kepler. Hvězda Kepler-36 má podobnou hmotnost jako Slunce ale je o 60% větší. Astronomy však více zaujaly dvě planety, které okolo hvězdy obíhají. Nachází se velmi blízko sebe, ale jsou přitom zcela jiné. Kepler-36 b obíhá s periodou 13,8 dní, oběžná doba exoplanety Kepler-36 c je [...]

O důležitosti vzdělávání

V tomto posledním vydání populárně vědeckého magazínu PORT budeme pátrat po významu propracované koncepce vzdělávání – a to v zemi, kde se vzdělávání rozsáhle věnují, Velké Británii.

Mláďatá sokola sú online

Na sídlisku v Považskej Bystrici našli svoj prechodný domov štyri mláďatá sokola myšiara. Tie by mali z hniezda vyletieť zhruba do troch týždňov. Ochranári z odbornej organizácie...

Oběti vraždících větrníků

Nic není jen bílé nebo jen černé. Někdy je to prostě zelené. Jen španělské větrné elektrárny zahubí ročně až 18 milionů ptáků a netopýrů. Vadí někomu tahle hromada zvířecích mrtvol položená na oltář obnovitelných zdrojů energie?

Temelín: Lidé se ptají a odborníci odpovídají

Debata právě teď živě na ČT24. České Budějovice - Sportovní hala v Českých Budějovicích dnes bude hostit oficiální veřejné posuzování posudku a dokumentace dostavby Jaderné elektrárny Temelín. Aktivně se ho zúčastní i čeští ekologičtí aktivisté.

Unikají neutrony do paralelního vesmíru? Podle italských vědců by to vysvětlovalo jejich chování při experimentech

Při experimentech narazili vědci na podivné chování neutronů, které si současnými fyzikálními zákony nedokáží vysvětlit. Toto chování se nyní skupina italských vědců z University of Aquila pokouší popsat ve své studii publikované v magazínu European Physical Journal C. Podle nich by mohlo docházet k tomu, že by se neutrony transportovaly do zdvojených částic v...