feed info

8 článků z ČRO - Leonardo

Fosilie kopulujících želv

Mezi nálezy ze známého paleontologického naleziště Grube Messel u Darmstadtu je devět párů zkamenělých želv. Nové zkoumání fosilií potvrdilo, že tyto želvy zahynuly během milostného aktu.

Víra v peklo snižuje kriminalitu

Náboženství je často vnímáno jako obranná zeď proti neetickému chování. V případě kriminálních činů však záleží především na tom, jestli je vyšší moc spíš odpouštějící, nebo naopak trestající.

Petr Pokorný: Dávné neklidné časy

Dnešní rozhovor v pořadu Vstupte! připravil redaktor časopisu Vesmír Ivan Boháček. Se svým hostem bude hovořit o čtvrtohorní přírodě a kolapsech v přírodě i společnosti a také o naší historické (ne)poučitelnosti.

Co dokáží (vypočítat) stroje?

100 let od narození génia. Turingův stroj, Turingův test… Tyto nám dnes dobře známé základní teoretické pojmy a koncepce vznikly dlouho předtím, než vznikla jejich hmatatelná realizace. Vytvořil je vizionářský matematik, průkopník kybernetiky a umělé inteligence - Brit Alan Turing.

Malvíny jsou naše!

Co pro Argentince znamenají Malvínské, či pro nás Evropany, Falklandské ostrovy, cesta Nepálu od monarchie ke komunismu, Ludovic JeanMart a otázky okolo íránského jaderného programu - taková jsou témata nového Sedmého světadílu.