feed info

7 článků z Chempoint - Article

Workshopy v oboru konzervování-restaurování

Péče o předměty kulturního dědictví je pro pracovníky kulturních institucí jejich každodenním chlebem. Vzhledem k různorodosti materiálů, ze kterých jsou tyto předměty zhotoveny, nabízíme těmto pracovníkům workshopy úzce zaměřené na konzervování-restaurování papírových, kožených, textilních, kovových a jiných artefaktů.

Akustické vlastnosti potravin

Znalost šíření akustických a obecně i dalších mechanických vln v biologických materiálech se stává předmětem stále se zvyšujícího zájmu, což souvisí s rostoucím počtem aplikací těchto vln např. v potravinářském průmyslu.

Optické vlastnosti potravin

Barva je jedním ze základních kvalitativních atributů potravin. Přestože primárně nemusí popisovat nebo odrážet nutriční, senzorickou nebo funkční hodnotu, rozhoduje často o přijatelnosti výrobku konzumentem.

Separace chemických forem rtuti kapilární elektroforézou

Použití kapilární elektroforézy pro separaci chemických forem rtuti není prozatím příliš rozšířené. Separace chemických forem rtuti se v současné době provádí především plynovou a kapalinovou chromatografií. Přesto elektromigrační metody mohou být pro speciační analýzu velmi výhodné.

Výzkum fauny dna v nebroditelných částech toků

Velké toky jsou v České republice významné z hlediska vodohospodářského využití, nicméně z důvodů metodické obtížnosti a finanční náročnosti, nebyl systematicky prováděn průzkum fauny dna. Tato skutečnost komplikuje možnost hodnotit ekologický stav nebroditelných toků dle bioty.